Zoo Johor

Zoo Johor | Kebun binatang ini dibuka pada tahun 1928 oleh Duli Yang Maha Mulia Almarhum Sultan Sir Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Sir Abu Bakar dan dinamakan sebagai Kebun Binatang, yang merupakan bahasa Melayu untuk Taman Haiwan, atau kebun binatang. 

Pada masa itu, Zoo Johor adalah yang pertama seumpamanya di Asia Tenggara. Pada 1 April 1962, kebun binatang itu diserahkan kepada Kerajaan Negeri Johor dan dibuka kepada umum pada tahun yang sama. Zoo Johor seluas 12.5 ekar terletak 1 km dari Pusat Bandaraya Johor Bahru dan merupakan satu-satunya zoo yang ditadbir oleh kerajaan negeri di Malaysia.

Pada tahun 2016, kerajaan negeri meluluskan penempatan semula zoo dari Johor Bahru hingga 20.23 hektar (50.0 ekar) tanah di Iskandar Puteri dengan anggaran MYR53 juta.

Sumber Gambar : eratuku
Sumber Info : Wikipedia 

Zoo Johor

Yuran kemasukan : 
Dewasa RM2.00
Kanak-kanak RM1.00

Waktu pembukaan : 
Kebun binatang ini dibuka setiap hari dari jam 8.30 pagi hingga 6.00 petang.

Senibina : 
Kebun binatang ini tersebar di kawasan seluas 12.5 ha (31 ekar) dan juga dilengkapi dengan kemudahan seperti taman permainan, gerai makan, tempat rekreasi, tandas dll.

Haiwan : 
Terdapat lebih daripada 100 spesies haiwan di kebun binatang yang dipamerkan dalam 28 pameran. Ini bermula dari gorila, gajah, flamingo, kuda, singa dan lain-lain

Alamat :  
Jalan Gertak Merah, Taman Istana, 80000 Johor Bahru, Johor

Post a Comment

0 Comments